Το Πάσχα στην Άνδρο είναι ξεχωριστό

Το Πάσχα στην Άνδρο είναι γεμάτο γιατί κάθε μέρα και κάθε στιγμή μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό και μοναδικό. Τα πρωινά αξίζει να περπατήσεις στα μοναδικά μονοπάτια του νησιού, τα μόνα πιστοποιημένα σε νησί, στην Ευρώπη. Κατά μήκος των διαδρόμων υπάρχουν νερόμυλοι, αρχαιολογικοί χώροι, χείμαρροι και πυκνή βλάστηση που κάνουν τις διαδρομές ξεχωριστές! Οι βραδιές κυλούν όμορφα στα γραφικά σοκάκια ή στις πλατείες όπου κάποιος βρίσκει καφετέριες, ταβέρνες και όμορφα μπαράκια.

Το Πάσχα στην Άνδρο τα ήθη και τα έθιμα είναι πολλά.

  • Τη Μεγάλη Πέμπτη, μετά την ακολουθία της Σταύρωσης και τα Δώδεκα Ευαγγέλια, ακολουθεί το στόλισμα των Επιταφίων. Σε κάθε εκκλησία του νησιού, ακόμη και στις 1 μετά τα μεσάνυχτα το στόλισμα συνεχίζεται με ωραίες ψαλμωδίες.
  • Τη Μεγάλη Παρασκευή το έθιμο επιτάσσει επίσκεψη στα πανέμορφα χωριά του νησιού και προσκύνημα των Επιταφίων. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στη Χώρα, στο Κόρθι, στο Γαύριο, στο Μπατσί και σε όλα τα χωριά γίνεται η περιφορά, μέσα σε κλίμα κατάνυξης.
  • Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται στη Χώρα η γιορτή του λεμονιού, στην οποία μπορεί κάποιος να γευτεί διάφορα γλυκά και ποτά με βάση το λεμόνι. Η Άνδρος φημίζεται για τις πολλές λεμονιές της, ενώ υπάρχει και Ανδριώτικη ποικιλία λεμονιού, που είναι ξεχωριστή.
  • Το βράδυ του Σαββάτου η Ανάσταση στις ενορίες είναι εντυπωσιακή με αμέτρητα βεγγαλικά και κροτίδες. Όπου κι αν βρεθεί κάποιος θα νιώσει το ίδιο όμορφα. Η βραδιά συνεχίζεται με τη παραδοσιακή μαγειρίτσα, ψητό αρνί στο φούρνο, κόκκινα αυγά, ντόπιο κρασί και διασκέδαση μέχρι το πρωί.
  • Τη Κυριακή του Πάσχα στην Άνδρο, στις ταβέρνες σερβίρονται Ανδριώτικες γεύσεις, με τον παραδοσιακό “λαμπριάτη” (κατσικάκι ή αρνί γεμιστό, με πολλά ντόπια μυρωδικά, ψημένο σε ξυλόφουρνο) να μη λείπει από κανένα τραπέζι. Πολλές από τις ταβέρνες έχουν τοπικά συγκροτήματα των οποίων το μουσικό ρεπερτόριο είναι πολύ πλούσιο και διασκεδαστικό. Αφεθείτε στο παραδοσιακό νησιωτικό ρυθμό και απλά απολαύστε το!!!
  • Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην Άνδρο, στο χωριό Στενιές, η ατμόσφαιρα μυρίζει (κυριολεκτικά!) μπαρούτι… Οι καραβοκύρηδες του χωριού έχουν εφοδιαστεί με πολλά βεγγαλικά και κροτίδες κι όταν δίνεται το σύνθημα, τα “μάσκουλα” – όπως λέγονται – σκάνε από άκρη σε άκρη στο χωριό με εκκωφαντικό θόρυβο. Εμπειρία μοναδική, ανάλογη με τον “πόλεμο” των βεγγαλικών της Χίου.
  • Στη Παλαιόπολη, στο Κόρθι, το Συνετί και σε άλλα χωριά το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα παίζουν στο δρόμο τα “τσούνια“. Ένα παραδοσιακό παιχνίδι, που μοιάζει με Μπόουλινγκ.

 

Το Πάσχα στην Άνδρο θα σας μείνει αξέχαστο, γιαυτό…

… φεύγοντας από την Άνδρο αξίζει να προμηθευτείτε παραδοσιακά Ανδριώτικα γλυκά, αμυγδαλωτά, καλτσούνια, γλυκά κουταλιού, παστέλι, παστιτσάκια, καθώς και ντόπια λουκάνικα και τυρί, την πετρωτή και το μαλαχτό).

Το Πάσχα στην Άνδρο είναι ξεχωριστό… ελάτε να το απολαύσουμε μαζί!