Η Άνδρος

Άνδρος - ΤουρλίτηςΗ Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων το δεύτερο σε μέγεθος μετά τη Νάξο. Έχει έκταση 380 τ. χλμ. Απέχει 6 ναυτικά μίλια από την Εύβοια (στενό Καφηρέα, Καβο ντ’ Ορο) και λιγότερο από ένα ναυτικό μίλι από τη Τήνο. Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τη Ραφήνα σε απόσταση 36 ναυτικών μιλίων. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι μόλις 2 ώρες. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Εμπειρίκο η Άνδρος είναι «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου… η ωραιοτέρα όλων του κόσμου».

 

Άνδρος - Ενετικό ΚάστροΆνδρος |  Ιστορία

Πριν το 3.000 π.Χ. από την ένωση του Απόλλωνα με τη Ροιώ γεννήθηκε ο Άνιος τον οποίο ο Απόλλωνας έκανε βασιλιά της Δήλου. Ο Άνιος απέκτησε τρεις κόρες και δυο γιους: τον Άνδρο, και τον Μύκονο, που βασιλέψανε στα δυο νησιά και τους έδωσαν τα ονόματα τους. Άλλος μύθος λέει πως το όνομα προέρχεται από το στρατηγό Άνδρο, που ήρθε από την Κρήτη την μινωική περίοδο. Η Άνδρος έχει αρχαίες ονομασίες όπως Υδρούσα (με άφθονα νερά), Επαγρίς, Νωναγρία (υγρό πεδίο), Λασία (με πλούσια βλάστηση) και Γαύρος. Την εποχή του χαλκού, γνώρισαν ιδιαίτερη ακμή οι οικισμοί: Μικρογιάλι, Πλάκα και Στρόφιλας που θεωρείται ο μεγαλύτερος σωζόμενος οικισμός της Νεολιθικής Εποχής του Αιγαίου.

Στους βυζαντινούς χρόνους η ανάπτυξη της μεταξουργίας την εποχή της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών (12ος αιώνας) μετέτρεψε την Άνδρο σε κέντρο εξαγωγών μεταξωτών και αραχνοΰφαντων υφασμάτων στη Δύση. Με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους, η Άνδρος έπεσε στον κλήρο των Ενετών. Για να προστατευτεί το νησί από τους πειρατές χτίστηκαν κάστρα. Έτσι χτίστηκε πρώτα το Κάτω Κάστρο (Castel a basso) της σημερινής Χώρας. Η ονομασία Ρίβα επιβίωσε από εκείνη την εποχή μιας και εκεί ήτανε η κύρια αποβάθρα της Χώρας.

Το 1566 ή Άνδρος έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Στο διάστημα της οθωμανικής κυριαρχίας η Άνδρος έχαιρε προνομιακής μεταχείρισης, γεγονός που της εξασφάλισε μια σχετική οικονομική ευμάρεια. Την ίδια περίοδο παρατηρείται αλματώδης ανάπτυξη της ναυτιλίας. Το 1813 η Άνδρος είχε 40 καράβια και 400 περίπου ναυτικούς. Στις 10 Μαΐου 1821 ο Θεόφιλος Καΐρης, ένας από τους πρωτοπόρους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης και έτσι ξεκινά η νεότερη ιστορία, που βρίσκει την Άνδρο, χάρη στην ισχυρή ναυτιλία της, αλλά κυρίως χάρη στη διορατικότητα των πλοιοκτητών της που επένδυσαν έγκαιρα στην ατμοκίνητη ναυτιλία, στον κολοφώνα της οικονομικής της ευημερίας.

 

Άνδρος | Φύση • Γεωγραφία • Περιβάλλον

Άνδρος Τρεχούμενα ΝεράΗ Άνδρος είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας, έχει ψηλά βουνά, πολλές χαράδρες, μικρά ποτάμια, κοιλάδες φυτεμένες με αμπέλια, τρεχούμενα νερά, κυπαρίσσια, βελανιδιές, οπωροφόρα δέντρα, ελιές, ιαματικές πηγές. Το νησί έχει πλούσιες γεωγραφικές αντιθέσεις και συνδυάζει το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά.

Το κλίμα της Άνδρου, είναι σχεδόν ήπιo. Το νησί βρίθει από άφθονα δένδρα. Την άνοιξη τα αγριολούλουδα συνθέτουν ένα απίστευτα χαλί από χρώματα. Ανεμώνες, ορχιδέες, καμπανούλες, ίριδες φυτρώνουν παντού. Τα αρώματα από τους κήπους και τους μπαξέδες μπερδεύονται με το θυμάρι, τη ρίγανη και δημιουργούν μια μεθυστική ατμόσφαιρα.

 

Άνδρος - ΜπατσίΆνδρος | Το Μπατσί

Το Μπατσί βρίσκεται στα δυτικά του νησιού, σε απόσταση μόλις 8 χλμ μακριά από το λιμάνι του Γαυρίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Άνδρου. Η τοποθεσία του είναι ιδανική καθώς η οργανωμένη παραλία μπροστά του, διάσημη απ’ την ελληνική ταινία «Κορίτσια στον ήλιο», είναι γεμάτη από επιλογές διασκέδασης. Η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης χτυπάει στο Μπατσί λόγω των πολλών επιλογών που προσφέρει σε μπαράκια, καφετέριες και εστιατόρια. Έτσι, το Μπατσί σφίζει από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας δημιουργώντας ένα εξαιρετικό περιβάλλον διακοπών για τον επισκέπτη. Σε αυτήν την ιδανική τοποθεσία βρίσκεται το Paradise Design Apartments. Τοποθετημένο στον πανέμορφο κόλπο του Μπατσιού το ξενοδοχείο απέχει μόνο 200 μέτρα από τον παραδοσιακό, κυκλαδίτικο οικισμό του Μπατσιού.

 

Πηγή: andros-guide.gr